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EVERY LITTLEBIT... HELPS

Public Safety Retiree Health Insurance Premium Payments

The Healthcare Enhancement for Local Public Safety retirees provisions contained in the
Pension Protection Act of 2006 (commonly known as “HELPS”) allow eligibleretired public safety
officers to use up to $3,000 per year from their qualified governmental pension plan or 457 account
to pay for health or long term care insurance premiums on a pre-tax basis.

An Explanation HELPS

Internal Revenue Code § 402(1), which was added by § 845(a) of the Pension Protection Act
0f 2006, provides for an exclusion from gross income for distributions from certain retirement plans
(“Eligible Government Plans”) used to pay qualified health insurance premiums of an eligible retired
public safety officer. The exclusion, which became effective January 1, 2007, applies with respect
to an eligible retired public safety officer who elects to have qualified health insurance premiums
deducted from amounts distributed from an Eligible Government Plan and paid directly to the
insurer. Qualified health insurance premiums include premiums for accident and health insurance
or qualified long-term care insurance contracts for the eligible retired public safety officer and his
or her spouse and dependents. The distribution is excluded from gross income to the extent that the
aggregate amount of the distributions does not exceed the amount used to pay the qualified health
insurance premiums of the eligible retired public safety officer and his or her spouse and dependents.
An “Eligible Government Plan” is a governmental plan described in § 414(d) that is either: a §
401(a), § 403(a), or § 403(b) plan; or an eligible governmental plan under § 457(b). Section 402(1)
applies to distributions in taxable years beginning after December 31, 2006.

Question 1. 'Who is an eligible retired public safety officer for purposes of the exclusion
under § 402(1)?

Answer: An employee is an eligible retired public safety officer for purposes of the exclusion
under § 402(1) only if the employee is an individual who separated from service,
either by reason of disability or after attainment of normal retirement age, as a public
safety officer with the employer who maintains the Eligible Government Plan from
which the distributions to pay qualified health insurance premiums are made. The
terms of the Eligible Government Plan from which the participant will be receiving
the distributions apply in determining whether a public safety officer has separated
from service by reason of disability or after attainment of normal retirement age.
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Who is a public safety officer?

For purposes of § 402(1), the term “public safety officer” means an individual serving
a public agency in an official capacity, with or without compensation, as a law
enforcement officer, a firefighter, a chaplain, or as a member of a rescue squad or
ambulance crew. See § 1204(9)(A) of the Omnibus Crime Control and Safe
StreetsAct of 1968 (42 U.S.C. 3796b(9)(A)).

Under what circumstances are the provisions of § 402(l) available for eligible
retired public safety officers?

The favorable tax treatment under § 402(1) is available only when an eligible retired
public safety officer elects to have an amount subtracted from his or her distributions
from an Eligible Government Plan and such amount is used to pay qualified health
insurance premiums. The employver sponsoring the Eligible Government Plan is not
required to offer such an election.

Can the accident or health plan receiving the payments of qualified health
insurance premiums be a self-insured plan?

Yes. The U.S. Department of the Treasury has recently announced that qualified
health insurance will include employer provided coverage under both insurance or
an employer’s self-funded plan.

Will an eligible retired public safety officer be entitled to favorable tax
treatment under § 402(1) with respect to benefits attributable to service other
than as a public safety officer?

Yes. Benefits attributable to service other than as a public safety officer are eligible
for favorable tax treatment under § 402(1), as long as the individual separates from
service as a public safety officer, by reason of disability or after attainment of normal
retirement age, with the employer maintaining the Eligible Government Plan.

If an eligible retired public safety officer dies, are amounts subtracted from
distributions made to the decedent’s surviving spouse or dependents eligible for
favorable tax treatment under § 402(1)?

No. Section 402(1) provides that the distribution is not includible in the gross income
of an employee who is an eligible retired public safety officer. Thus, the exclusion
would not extend to amounts subtracted from distributions to other distributees.

Is an eligible retired public safety officer limited in the amount that the officer
can exclude from gross income for distributions from an Eligible Government
Plan used to pay qualified health insurance premiums?



Answer: Yes. The aggregate amount that is permitted to be excluded, with respect to any
taxable year, from an eligible retired public safety officer’s gross income by reason
of § 402(1) is limited to $3,000. For purposes of applying this $3,000 limitation,
distributions with respect to the eligible retired public safety officer that are used to
pay for qualified health insurance premiums from all Eligible Government Plans are
aggregated.

As always, it is prudent for Retirement Systems to consult with their service professionals
in the implementation and administration of these provisions. Adoption of comprehensive policies
and procedures will assist in the proper withholding and payment of qualified health and long-term
care insurance premiums and will promote compliance with state and federal rules and regulations,
including the Pension Protection Act and the Internal Revenue Code.

Retirement Systems should anticipate that the IRS will provide further clarification and
guidance on the administration of these provisions and that further discussion and legislation may
be proposed relating to non-public safety governmental retirees.

While the ability to pay a portion of health insurance premiums on a pre-tax basis may not
eliminate the burdens of rising health care costs, . . . every little bit HELPS.

IMPORTANT NOTE: Thissummary isintended to be informational only and is intended to provide a general overview.
Reference should be made to the law and regulations in addressing specific questions. Trustees are encouraged to
familiarize themselves with the provisions of the Act and how they may affect governmental plan administration. In
certain cases, plans may need to be amended in order to take advantage of the pension reform provisions. This
information should not be considered the rendering of legal advice or other professional services and Trustees should
consult with their plan professionals regarding the implications of this law.
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